Hör Fredrik om vad som hände när han kritiserade sin förra arbetsgivare. Foto: SVT, Julia Hedlund

Fredrik kritiserade sin arbetsgivare: ”Jag tystades ner”

Uppdaterad
Publicerad

Många känner en rädsla för att kritisera arbetsgivare och de som vågar vill vara anonyma, av rädsla för repressalier. Men en som upplevde brister på sin förra arbetsplats och som vågade lyfta dem var Fredrik Gunnarsson.

Det var i januari 2017 som Fredrik Gunnarsson valde att vända sig till media när ingen på hans arbetsplats lyssnade. Han hade då jobbat som tjänsteman på gamla Region Västerbotten och efterfrågat en oberoende granskning av myndigheten. Detta då han hade upplevt brister och det även hade framkommit att flera makthavare var frimurare och hade en nära relation.

Varför vågade du berätta om bristerna du upplevde?

#tystnaden

– Jag reflekterade nog inte över om jag vågade eller inte. Jag började formulera de problem jag såg internt och när jag inte fick någon respons på det så lyfte jag det i media, säger Fredrik Gunnarsson. 

”Vi måste nog alltid ha den granskande blicken”

Fredrik tror inte att det finns några vattentäta system.

– Som medarbetare och medborgare så måste vi nog alltid ha den granskande blicken mot våra gemensamma angelägenheter. Det är var och är ens ansvar, säger han. 

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med ansvariga på Region Västerbotten som väljer att inte kommentera händelsen och hänvisar till att det är ett personalärende. Fredrik Gunnarsson jobbar inte kvar på arbetsplatsen.

I klippet ovan berättar Fredrik om vad som hände när han kritiserade sin förra arbetsgivare.

Fredriks tips till den som upplever missförhållanden på jobbet:

  • Ta stöd av nära kollegor, människor du har förtroende för
  • Försök släppa affekt, håll dig till sakfrågan
  • Titta ifall det finns instanser eller funktioner du kan vända dig till
  • I offentliga verksamheter finns en revision dit man kan vända sig och i bästa fall få en fördjupad granskning
  • Ta hand om dig själv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet