Foto: SVT

Frias från mordbrand – bevisen håller inte

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-åring som i tingsrätten dömdes för mordbrand efter bilbranden vid polishuset i Norsjö i februari frias i hovrätten. Bevisningen håller inte.

Det var i slutet av februari som en bil vid polisstationen i Norsjö sattes i brand. Händelsen blev uppmärksammad inte minst för att polisen menade att branden var en markering genomförd av kriminella:

– Det är en markering från deras sida att de är störda. Vi har försökt förhindra deras kriminella bana, berättade Bo Sandström, chef för polisen i Norsjö, till SVT i februari.

Följde fotspår från platsen

Polisen kunde gripa två misstänkta personer, båda födda på 90-talet, efter att ha följt skospår från platsen. Spåren slutade i trapphuset till en lägenhet där bland andra 25-åringen befann sig.

I lägenheten hittades en tändsticksask, en jacka, handskar som luktade rök och en bensindunk. Dessutom fann polisen serviceboken som hörde till den uppbrända bilen.

En av männen friades redan i tingsrätten, men 25-åringen dömdes för bland annat mordbrand.

Bevisen inte tillräckliga

Nu frias 25-åringen av hovrätten eftersom fler personer befann sig i lägenheten. Rätten menar att åklagaren inte lyckats bevisa utom rimligt tvivel vem som tände på bilen.

”Det finns andra möjliga förklaringar till vem som tände på bilen och avsatte de skospår som ledde från den”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer