”Många är långhåriga och har hackat lite själv” – hör frisörerna om pandemifrisyrerna Foto: SVT

Vaccinationseffekten: Rusning till frisörsalongerna

Uppdaterad
Publicerad

Många har valt att prioritera bort frisörbesök under pandemin på grund av restriktioner och smittorisken. Nu när fler blivit vaccinerade ser frisörsalonger i Umeå en rusning för att fixa till håret. 

– Vissa har inte klippt sig på ett helt år, säger frisören Ann Estholm.

SVT har pratat med frisörer på tio salonger runt om i Umeå som alla har märkt att fler och fler kunder som har tagit vaccin nu kommer tillbaka. Det beskrivs som en lättnad efter ett svajigt år för branschen.

– Vi har märkt dippar varje gång det har kommit ny restriktioner, säger frisören Ann Estholm.

Hon och kollegan Bodil Sandström har gjort flera anpassningar av verksamheten för att kunna garantera att kunderna ska kunna få en säker klippning.

– Det är viktigt med munskydd och att man ska kunna avboka med kort varsel, säger Bodil Sandström.

Även frisören Birgitta Eriksson har utökat städrutinerna på sin salong och många av hennes kunder har fortsatt att komma under pandemin men med längre tid mellan besöken. Det är främst de äldsta kunderna som har uteblivit.

– Men nu har många fått sin andra spruta och då kommer dom, säger Birgitta Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.