Foto: SVT

Storbrand på sågen i Sävar

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt under torsdagskvällen på sågverket i Sävar, strax utanför Umeå. Flera brandkårer ryckte ut och på fredagsmorgonen brinner det fortsatt.

Det första larmet om branden kom vid halv sex-tiden på torsdagskvällen. Räddningstjänsterna från Sävar, Umeå, Holmsund och Umeå flygplats har varit på plats för att bekämpa branden, som startade när en truck började brinna inne i ett stort virkesmagasin.

Under några timmar varnades allmänheten för den kraftiga rökutvecklingen genom ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA. Men varningen drogs sedan tillbaka.

Byggnad totalförstörd

Tidigt stod det klart att byggnaden inte skulle gå att rädda och räddningstjänsten riktade istället in arbetet på att begränsa spridningen.

– Byggnaden där branden startade har kollapsat och är totalförstörd, säger Conny Qwarforth, inre befäl på räddningstjänsten.

Det glöder fortfarande dagen efter storbranden. Foto: SVT

Kommer brinna till imorgon”

Branden bedöms nu vara under kontroll, även om det fortfarande brinner på fredagsmorgonen.

– Det kommer det göra åtminstone till imorgon, det är virkebuntar som är hårt packade så det kommer fortsätta ett tag, säger Conny Qwarforth.

Räddningstjänsten har varit på plats i Sävar hela natten. Foto: SVT

Klockan 06 på fredagsmorgonen avslutades insatsen, men räddningstjänsten är fortfarande på plats för att övervaka branden.

– Det är osannolikt att det ska vara någon spridningsrisk nu, men byggnaden har ju rasat ihop och det brinner i virkeshögarna, även om det inte är några jättelågor, säger Lars Mårdvall, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.