Umeborna mår bättre än genomsnittssvensken. Men funktionshindrade kommuninvånare upplever betydligt sämre livskvalitet. Foto: SVT

Funktionsnedsatta mår sämre än andra Umeåbor

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har frågat tusentals umebor om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Och invånarna i kommunen mår enligt svaren litet bättre än genomsnittet i Sverige. Men många personer med funktionshinder upplever betydligt sämre livskvalitet än övriga i kommunen.

Umeå kommuns folkhälsoundersökning “Jämlika liv 20” skickades ut i början av 2020. 7000 slumpmässigt utvalda invånare i åldrarna 16-84 år fick svara på en ganska diger frågeenkät. Detta var alltså innan pandemin satt igång på allvar. 2588 personer svarade och på det stora hela kan man nog säga att umeborna mår ganska bra.

Funktionshindrade mår betydligt sämre 

Men det finns problem i vissa grupper, och bland invånare med funktionsnedsättningar finns en hel del att göra för kommunen. Enkäten visar att 29 procent av personer med någon form av funktionsnedsättning upplever sitt hälsotillstånd som dåligt eller mycket dåligt. Att jämföra med den övriga befolkningen där endast tre procent upplever sig må dåligt.

— Ja, det finns tyvärr grupper som mår betydligt sämre än andra och dom människorna drabbas ofta av flera problem samtidig och det gör att dom får en radikalt sämre levnadssituation, säger Seth Åberg, processledare på Umeå kommun.

I videon hör du Seth Åberg berätta mer om hälsoundersökningen “Jämlika Liv 2020”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.