Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flickan har bott i familjehemmet hela sitt liv – nu har hon överlämnats till sin biologiska pappa. I videon får du koll på turerna i fallet. Foto: SVT

Fyraårig flicka hämtades mitt i natten – socialtjänsten JO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan hämtade socialtjänsten en fyraårig flicka mitt i natten från Norrlands universitetssjukhus i Umeå – för att placera henne hos sin biologiska pappa.
Nu JO-anmäls händelsen och socialtjänstens hantering kring vem som ska ha vårdnaden om flickan.
– Hur en myndighet kan göra så här mot ett barn förstår jag inte, säger familjehemmets advokat Jörgen Frisk.

Flickan har bott i ett familjehem utanför Skellefteå sedan hon föddes. Hennes biologiska föräldrar var mycket unga och ville då inte ta hand om flickan.

Sedan flickan var ett år har pappan velat träffa henne mer. Under en tid träffade han henne regelbundet, men enligt socialtjänsten blev flickan otrygg och hade svårt att sova efter träffarna. Detta gjorde att ett utökat umgänge avbröts.

Socialtjänsten i Piteå bedömde då att det var bäst för flickan att stanna i familjehemmet. De sökte i tingsrätten att familjehemmet skulle ta över vårdnaden, men rätten bestämde istället, i december 2018, att pappan skulle få behålla vårdnaden. Detta ifrågasätter familjehemsföräldrarna.

Hämtades mitt i natten

I helgen tog fallet en ny vändning. Flickans familjehemsföräldrar hade tagit flickan till Barn- och ungdomspsykiatrin i Umeå för att hon mått dåligt efter ett besök hos sin biologiska pappa. Socialtjänsten i Piteå hämtade då henne där mitt i natten och åkte med henne till pappan – där hon nu bor.

Familjehemmets advokat är mycket kritisk till hur ärendet hanterats.

– Jag har aldrig upplevt att en myndighet ägnat sig åt maktmissbruk på ett så ondsint sätt utan att lyssna på professionell sakkunskap, skriver familjehemmets advokat Jörgen Frisk, i JO-anmälan.

Familjehemmet har utlåtanden från läkare och psykologer som menar att det bästa för flickan är att stanna där hon växt upp, och att barnet haft det svårt vid möten med pappan. Pappan har bestridit detta och förklarat att han också inser att det är bäst om flytten till honom sker gradvis.

Socialchef Fredrik Sjömark i Piteå vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till en text om sekretess på kommunens hemsida.

Tidningen Norran var först att uppmärksamma fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer