Bilden är en genrebild och har ingen koppling till händelserna i texten. Foto: TT

Fyraåringar inblandade i sexuella handlingar på förskola – mamman fick inte veta

Uppdaterad
Publicerad
Föräldern Malin fick veta att hennes fyraårige son ska ha tvingats till sexuella handlingar av ett jämnårigt barn först flera dagar efter att det upptäckts av personal. Förskolan, som är belägen i en kranskommun till Umeå, medger att informationen dröjde för länge.
– Jag känner att de har velat tysta ner detta, säger Malin.
– Vi ville inte ringa och berätta det här, säger rektorn.

Malin, som egentligen heter något annat, berättar att hon på ett utvecklingssamtal fick veta att en jämnårig pojke ska ha tvingat hennes fyraårige son till sexuella handlingar.

– Pedagogerna berättade det liksom i förbigående, att de upptäckt det här, sen ville de gå vidare och prata om annat. Jag sa bara “stopp, vad säger ni?”. Det verkade som att de ville släta över det, säger Malin och fortsätter:

– Sedan kom det fram att det här har hänt tre gånger, och ingen har kontaktat mig.

Enligt förskolans rektor tog det tid att komma i kontakt med Malin eftersom man gärna ville berätta om händelsen med henne på plats.

– Det var inget vi ville ringa och berätta och det första datumet som gick var veckan efter och det var därför som det dröjde, säger rektorn.

Pedagogerna ska dock, enligt Malin, kontaktat den jämnåriga pojkens föräldrar.

– De ville prata med dem eftersom de ansåg att det var min son som var offret.

Enligt Malin har förskolepedagogerna inte gjort en orosanmälan till socialtjänsten, de ska inte heller ha berättat vad som hänt för rektorn.

– När jag kontaktade rektorn så svarade han att han hört att det hänt en incident men han visste inte vad.

”De har velat tysta ner detta”

Malin känner stor besvikelse och oro över hur skolan hanterat händelsen.

– Jag känner att de har velat tysta ner detta eftersom det är en så liten by.

Hon har nu polisanmält kommunen.

– Pedagogerna har inte ens vetat att de skulle göra en orosanmälan eller hur det görs. Det fanns inga rutiner för det, bara det är ju bara fel, fel, fel.

Efter att Malin haft möte med rektorn har en specialpedagog kopplats in och orosanmälan har gjorts.

Rektorn: ”Inte följt rutinerna fullt ut”

Kan ni förstå att situationen upplevs som otrygg när informationen dröjer så pass länge?

– Absolut, det kan jag förstå att man gör, säger rektorn.

Hur tycker ni själva att detta har hanterats av er?

– Där vi själva säger att vi brustit är att man inte följt rutinerna fullt ut när vi fick reda på det här. Specialpedagogerna och barnhälsoteamet kom in och kunde stötta upp oss. Personalen visste inte riktigt hur de skulle hantera detta och kände sig inte trygga med rutinerna vi har. Där har vi jobbat med att förtydliga vad som ska göras när något händer.

Socialtjänsten har inlett en utredning gällande händelsen och båda barnen kommer att vara kvar i förskolan. Efter ett möte med hela personalen har det beslutats att man ska stärka upp personalresurserna på förskolan under en tid.

– I det här fallet har vi ganska god personaltäthet så vi kan se till att alltid ha en vuxen i flera rum så att barnen aldrig är själva. Det är det första steget vi har tagit nu efter det här, säger rektorn.

Malin är ett fingerat namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer