Arkivbild. Bjuröklubb Foto: SVT

Fyrplats i länet blir byggnadsminne

Publicerad

Under torsdagen beslutade Kulturdepartementet att utnämna Bjuröklubbs fyrplats till statligt byggnadsminne.

Det är fastigheten Bjurön 6:1 som blir statligt byggnadsminne. Det omfattar fyren med tillbyggt maskinhus och före detta lotsuppassningshus som uppgfördes 1859.

I sin motivering skriver man bland annat:

”Bjuröklubbs fyrplats har allt sedan medeltiden haft betydelse för sjöfart, fiske och sälfångst. Området är rikt på kustnära fornlämningar som haft samband med de näringar som bedrivits. Platsen finns beskriven redan i Olaus Magnus historia om de nordiska folken”

”Självklar del av vårt kulturarv”

Utöver Bjuröklubb förklarades sju andra fyrplatser i Sverige till statliga byggnadsminnen. Enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har fyrplatserna en självklar del av Sveriges kulturarv.

– Fyrplatserna är en självklar del av vårt kulturarv. Genom dem får vi ökad kunskap om sjöfartens och samhällets historia. Det finns ett stort lokalt engagemang och nu tar staten ett tydligt ansvar genom att bevara dessa fyrplatser för framtiden, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.