Fysikprofessorn Thomas Wågberg: Vätgasbilarna kommer att bli fler

Publicerad

Än så länge rullar få vätgasdriva personbilar på de svenska vägarna. Men enligt Thomas Wågberg, som är professor i fysik på Umeå universitet kommer det snart att bli fler.
– Det är inte långt borta, säger Thomas Wågberg.

Fysikprofessorn Thomas Wågberg menar att personbilar drivna på vätgas snart kan bli en vanlig syn ut med de svenska vägarna. Han säger att mellan 20-30 procent av fordonsmarknaden kan vara vätgasdriven redan om 20 år. 

– Det är många bilar som ska ut. Man kan vara ganska säker på att tekniken kommer och den kommer gå parallellt med batteridrift. Vi bör ha båda för en hållbar fordonsflotta, säger han. 

Men vätgastekniken har också kritiserats, för bland annat ökad vattenförbrukning, elförbrukning och energiförluster i skapandet av vätgasen. 

Thomas menar att vätgastekniken fortfarande ligger i sin linda. 

– Vi kan fortfarande förbättra tekniken och effektiviteten, till exempel de olika komponenterna som ingår för att producera och använda vätgas. Annars är det egentligen inga stora nackdelar, säger Thomas Wågberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer