Stjärnornas krig stod på agendan när Umeå stadsbibliotek öppnade under lördagen. Besökare i alla åldrar deltog under dagen. Foto: Anders Magnusson

Galet tryck på Star Wars-dagen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangerade Umeå stadsbibliotek en Star Wars-dag. – Det har nästan lockat mer folk än invigningen av Väven, säger arrangör Madeleine Edlund.

Stjärnornas krig stod på agendan när Umeå stadsbibliotek öppnade portarna under lördagen. Från och med klockan 10:00 har besökare i alla åldrar vällt in i rasande fart.

– Det stod säker 60-70 personer i varje entré och väntade när vi skulle låsa upp. Intresset har varit galet stort, säger arrangören Madelene Edlund.

Besökarna kunde på plats klä ut sig och bli fotograferade med kända karaktärer ur filmerna. De mindre kunde också pyssla genom att göra sina egna lasersvärd, bygga med Star Wars-lego och teckna.

För de äldre fanns föreläsningar, tipspromenader och utställningar.

Dessutom fanns karaktärer från 501st Legion: Nordic Garrison på plats, den skandinaviska grenen av världens största förening för personer som gärna klär ut sig i Star wars-dräkter.

– Totalt har det varit hundratals människor i omlopp.

Vad är det som lockar så många?

– Det finns något för alla och för att det är ett tema som intresserar alla möjliga åldrar. Vi har haft utklädda, äldre i rullstol tillsammans med små, små barn. Det blir en familjedag.

Biblioteket har sedan öppningen 2014 satsat på flera temadagar, men denna tar priset.

– Vi har nog aldrig varit såhär välbesökta. Det har nästan lockat mer folk än själva invigningen av Väven, säger Madelene Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.