”Det som hänt i Gällivare är naturligtvis ett tråkigt streck i räkningen” Foto: Emma Johansson, pressbild / Terje Pedersen, TT

Gällivaresmittan kan bromsa gränsöppning i norr

Publicerad

Öppna gränsen i norr – det vädjade representanter för de nordliga regionerna i Sverige, Norge och Finland i ett gemensamt uttalande så sent som i tisdags. Men nu ser smittospridningen av corona i Gällivare ut att ha ändrat förutsättningarna.

Tidigare i veckan gick landshövdingarna i Västerbotten och Norrbotten, och deras motsvarigheter i de nordliga delarna av Norge och Finland, ut med en gemensam vädjan om att öppna gränsen mellan länderna i norr.

– Den smittspridning som finns i våra tre länder är i huvudsak koncentrerad kring huvudstadsområdena. Vi här uppe har en förhållandevis låg smittspridning, säger Lars Lustig, tillförordnad landshövding i Västerbotten.

Gällivare ändrar förutsättningarna

Men nyheten om den kraftigt ökade smittspridningen i Gällivare har gjort att situationen förändrats. Det menar överdirektör Terttu Savolainen på finska sidan, som ändå hoppas att gränsen ska kunna öppnas så snart det går.

– Vi möttes i fredags och sa då att vi hoppades kunna öppna gränsen så snart som möjligt. Efter mötet har situationen förändrats, säger hon.

Även Tom Cato Karlsen, fylkesmann i norska Nordland, tror att Gällivaresmittan ändrat regeringens benägenhet att öppna gränsen.

– Som situationen ser ut nu, med tanke på situationen i Gällivare, så ser det inte ut som att gränsen kommer öppnas. Men beslutet fattas ju av regeringen och norska folkhälsoinstitutet, säger han.

Hör mer i klippet.

Governors of the North

Governors of the North är ett samarbete mellan landshövdingar (motsvarande) i norra Norge, norra Sverige och norra Finland. Från Norge medverkar fylkesmännen från Nordland respektive Troms och Finnmarks fylken, från Sverige landshövdingarna i Väster­botten och Norrbotten och från Finland regiondirektörerna i finska Lappland och norra Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.