Foto: Privat

”Fläskgäddan” gjorde fiskarna tårögda

Uppdaterad
Publicerad

Just när fiskekompisarna tänkte ge upp för dagen så inträffade det osannolika. Umeåbon Henrik Rånman och Luleåbon Markus Teilus fick en enorm gädda på kroken.

– Den var otroligt, otroligt fet och fläskig, säger Henrik Rånman.

Under flera års tid har de två kompisarna fiskat tillsammans. Men när de nu bor i olika städer blir de gemensamma fisketurerna av allt mer sällan. Den aktuella dagen befann de sig på en sjö i Norrbotten och isfiskade. Det hade precis börjat skymma och kompisarna hade tänkt ge upp för dagen, men det var då det plötsligt hände – den ”galna gäddan” på närmare 14 kilo fastnade på kroken.

SE ÄVEN: Här fångar han monsteröringen

Umeåbon Henrik Rånman har på sin blogg beskrivit händelsen: ”Några sekunder in i fighten mötte Markus den sjukaste tyngden vi har varit med om och jag såg i hans ögon att även han var övertygad, han såg rent av rädd ut för vad han hade i andra änden av linan”.

Henrik Rånman bloggar om fisken som gjorde kompisarna tårögda. Foto: Privat

Ovanligt med så välgödda gäddor i norr

Borrhålet på 200 millimeter fylldes upp fullständigt, men till slut fick de upp gäddan som var 112 centimeter lång och vägde 13,8 kilo. Enligt Henrik är det den största gäddan som fångats på ismete i Norrbotten som man vet om.

– I normala fall brukar gäddor med den längden väga under tio kilo, men den här var så otroligt fet och tung för sin längd. Det är ovanligt att gäddor i Norr- och Västerbotten är så här välgödda då de under stora delar av året lever under is, mörker och kalla förhållanden, säger Henrik Rånman.

”Vissa tycker att det är kul att äta”

Hur det kommer sig att denna gädda var extra fläskig tror fiskarna bara beror på fiskeindividen.

– Precis som människan så är fiskarna olika individer och det finns skillnader i hur matglada fiskarna är, vissa tycker helt enkelt att det är kul att äta, säger Henrik Rånman.

SE ÄVEN: Fångade extremt ovanlig fisk i Bottenviken

Hoppas att fler ska få uppleva samma fiskelycka

Under samma fiskedag fick de fler stora gäddor och samtliga släpptes tillbaka innan fiskekompisarna gick hem.

– Vi vill ju att både vi och andra ska få chansen att fånga så här stora fiskar igen, för det kan vara den enda i sin klass i den sjön. För man skulle ju inte direkt bli ledsen av att få samma jättefisk på kroken igen om några månader eller några år. Då kanske den har växt till sig och blivit ännu större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.