Karta på planerade gatuarbeten 2016. Foto: Umeå kommun

Det ska bli lättare att cykla i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun ska förbättra förutsättningarna för cyklister i staden. Anledningen är att man vill att folk ska välja bort bilen.

Totalt planerar Umeå kommun gatuarbeten för 215 miljoner kronor under 2016. Nästan en fjärdedel av pengarna ska gå till att förbättra förutsättningarna för cyklister och gående.

Det handlar om ett flertal gator som ska färdigställas bland annat på Ersboda, i Ersforsen och gatorna kring det nya badhuset.

En ny bro till Bölesholmarna

Arbeten ska påbörjas på Rådhustorget och Lundabron – en ny bro mellan Lundåkern och Bölesholmarna samt Rådhusesplanaden – delen mellan Skolgatan och Nygatan på den östra sidan (f.d. Biblioteket). Lagmansgatan, Vårbruksvägen, Smärgelgatan och nästa etapp av Förrådsvägen ska också påbörjas.

Stor satsning på cykelvägar

Ett flertal gång- och cykelvägar är tjälskadade och ska lagas och rustas upp. Det ska även byggas nya gång- och cykelvägar på t ex på Mariehem.

– Vår målsättning är ju att fler ska gå och åka cykel eller välja att åka med kollektivtrafiken. Men en sådan här stor satsning på gång- och cykelnätet har nog Umeå kommun aldrig gjort tidigare, säger Lena Karlsson Engman, tekniska nämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.