Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stefan Brännström/SVT

Giftiga alger i sjö i Holmsund – kommunen avråder från bad: ”Hundar och fiskar kan dö”

Uppdaterad
Publicerad

Blågröna alger har hittats i sjön Väster-Långslädan vid havet i Holmsund. Algerna är giftiga och kan orsaka illamående och hudreaktioner hos barn och djur. Nu avråder Umeå kommun från bad och fiske i sjön.

– Hundar och fiskar kan dö om de får i sig vattnet och barn kan bli väldigt sjuka, säger Marlene Olsson, naturvårdare på Umeå kommun.

Marlene Olsson har tagit prover på vattnet i sjön i Holmsund – resultatet visade på cyanobakterier som producerar gift. Hundar, fiskar och barn kan bli rejält sjuka om de får i sig algerna, men även vuxna kan drabbas.

– Man kan drabbas av kräkningar, diarré, hudirritation och annat beroende på hur mycket man får i sig, säger naturvårdare Marlene Olsson.

Umeå kommun avråder nu starkt från att bada eller fiska i sjön.

Hur länge kan algblomningen pågå?

– Det är oklart, men förra året upptäckte vi algblomning i södra änden av sjön Väster-Långslädan, och då låg det kvar till slutet av september, förklarar Marlene Olsson.

Kontakta kommunen om du ser något grönt och slemmigt

I nuläget har kommunen inga rapporter om algblomning på andra platser, men kommunen provtar bara sjöar om de får in tips från allmänheten om befarad algblomning.

– Vid Kärleksudden på Nydala hade vi algblomning i mitten på juli, men det är borta nu. Ser man något grönt och slemmigt i en sjö är det jättebra om man rapporterar in det så att vi kan kolla upp det, säger hon.

– När det handlar om algblomning i havet är det istället Informationscentralen för Bottniska viken som ska kontaktas, säger Olsson.

Se bilder från den drabbade sjön i klippet ovan.

Foto: Foto: Marlene Olsson/Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.