Lubbträsk i Västerbotten. Bilden är ett montage. Foto: GHG Wind AB

Gigantisk vindkraftspark planeras i länet

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens största vindkraftpark med 200 verk planeras i Gråtanliden, mellan Storuman och Vilhelmina.

Planerna på en vindkraftpark runt berget Gråtanliden har funnits länge. Företaget GHG Wind annonserar nu om ett samrådsmöte kring projektet.  Nu har parken vuxit från ett tiotal verk 2009 till att idag omfatta upp till 200 verk.

– Det blåser så bra där, säger Gunnar Gustavsson, verkställande direktör GHG Wind.

Det här är det största projektet hittills Västerbotten. Skellefteå Kraft har byggt 100 vindkraftverk i sitt Blaikenprojekt och Vattenfall planerar för 100 verk i det omdebatterade projektet Sandselehöjderna.

Höga vindkraftverk

Företaget vill också satsa på nästa generation vindkraftverk med en maximal total höjd på 260 meter. Som en jämförelse är verken i Skellefteå Krafts park Blaikenvind cirka 150 meter höga.

– Vi måste lösa energiförsörjningen i Sverige. Det här är förnyelsebar energi, säger Gustavsson.

Det finns inslag i projektet som är kontroversiella. Det ligger inom ett område som är riksintresse för rennäringen och det gränsar till flera naturreservat. Inventeringar inom området visar på höga naturvärden.

Tror det överklagas

Ett samrådsmöte med allmänheten om projektet kommer att hållas den 21 april i Storsele by.

– Det blir säkert överklagan i det här projektet som i alla andra, säger Gustavsson.

Vindkraftsverket beräknas kosta ungefär 10 – 12 miljarder. Gunnar Gustavsson, verkställande direktör GHG Wind hoppas att vindkraftparken kan stå klar mellan 2018 och 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer