Blodcentralen vädjar till friska givare – kom tillbaka. Foto: SVT

Givare sviker blodcentralen i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Blodcentralen i Umeå känner av en tapp i tappningen. Blodcentralen som är i ständigt behov av färskvara och i det närmaste är beroende av sina givare märker att det är glesare i väntrummet där den som ger blod kan komma på drop in.

Coronaoron tros vara orsaken till att blodcentralen inte har lika många givare som vanligt.

– Än är det okej med lagret men det blir fort tomt om det används mer än vad vi får in, berättar Magnus Nordström, medicins chef för blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Coronaviruset i Västerbotten

Ingen som är sjuk får komma och lämna blod. Reglerna är strikta för blodgivare. Från och med i måndags upplever personalen vid NUS att blodgivare uterbkir.

– Det är mycket coronaprat, säger Marianne Bygdén, en av sjuksköterskorna som arbetar här och som menar att veckans inflöde är betydligt lägre än tidigare.

Medicinskt ansvarig för Blodcentralen är Magnus Nordström. Han vädjar till blodgivare att forsätta komma förutsatt att de är friska.

Hör honom berätta i klippet om varför det är viktigare nu än någonsin:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet