Foto: Länsstyrelsen

Gjorde flera fornfynd i Nordmaling – åtalas för kulturmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Med en metaldetektor till hjälp lyckades en man från länet lokalisera flera fornfynd strax utanför Nordmaling under förra hösten. Senare visade det sig att mannens hantering av fynden och fyndplatsen inte var laglig. Nu åtalas han för brott mot kulturmiljölagen.

Det var under förra hösten som en man från länet gjorde ett antal fynd i skogarna utanför Nordmaling. Det rörde sig om flera bronsföremål från järnåldern – däribland smycken. Mannen tog med sig delar av fynden till Västerbottens museum i Umeå för att lämna in dem.

Han berättade då för personalen att han även hittat föremål som liknade knivar på samma plats men att han utdömt dem som järnskot. Mannen ska senare ha täckt över fyndplatsen med jord och mossa.

Åtalas för kulturmiljöbrott

Efter att Västerbottens musem fått kännedom om händelsen valde de, tillsammans med länsstyrelsen, att inspektera fyndplatsen. Väl där gjorde man bedömningen att mannens agerande gjort det svårare för arkeologer att hitta svar på frågor om föremålens och platsens histora.

Länsstyrelsen i Västerbotten anmälde händelsen till polisen och nu står det klart att mannen åtalas för brott mot kulturmiljölagen på flera punker. Bland annat för att det är förbjudet att använda metalldetektor utan tillstånd från länsstyrelsen, något mannen inte hade vid tillfället.

Länsstyreslen kommer att återkomma om ett eventuellt skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer