Hans Kreisel, Helena Lindahl (C) och Erik Bergkvist (S). Foto: SVT

Glädje och jubel på många håll i länet

Uppdaterad
Publicerad

Många reagerade positivt på nyheten att Skellefteå kan få en batterifabrik med upp till 2.500 jobb. Och många vill ta åt sig en del av äran av att fabriken hamnar i länet.

– En glädjens dag inte bara för Skellefteå, utan för hela Västerbotten och norra Sverige. Det säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten.

Han är positiv till lösningen med produktion i Skellefteå och forsknings- och utvecklingsavdelning i Västerås och menar att det stora industrikunnandet som finns i länet tillvaratas och stärks.

Batterifabriken Northvolt

Välkomnar bolaget: ”Fantastiska möjligheter”

Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft, vill påminna om fortsättningen och ge alla inblandade en eloge:

– Den här processen har varit ett teamarbete från dag ett. Nu tar vi oss an det intensiva arbete som fortsätter och är beredda att möta varje steg i tidplanen.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) välkomnar Northvolt till Skellefteå.

– Det har varit en spännande resa och det känns bra och roligt att platsen för den stora fabriksetableringen blir Skellefteå. En fullt utbyggd fabrik skapar fantastiska möjligheter till utveckling och tillväxt i regionen och speciellt i vår kommun, säger Andreas Löwenhöök.

Helena Lindahl, centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten och näringspolitisk talesperson är också glad

– Det är jättevälkommet med en större privat aktör som etablerar sig i länet. Som västerbottning blir man naturligtvis otroligt glad över deras besked. Det har en stor betydelse för människorna som bor i länet, ekonomin, arbetsmarknaden och det ger en positiv framtidstro, säger Helena Lindahl.

Fackförbundet: ”Positivt för Sverige”

Monica Normark, som är ledamot i fackförbundet Sveriges ingenjörers distrikt Västerbotten är jublande glad.

– Det är positivt för Sverige att vi är med i klimatomställningen och vi ingenjörer är med bryter ny mark, säger hon.

Finns det någon risk att ingenjörerna bara hamnar i Västerås?

– Nej, så ser jag det inte. Det här är ett bra sätt att optimera verksamheten på. I Skellefteå blir det grön energi in och grön energi ut, det känns bra, säger Normark.

Tror du att fabriken verkligen blir av?

– Man ska vara realist, men vi hoppas och tror i alla fall, säger Monica Normark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet