Här överlämnar Margaretha Sohlin 39.500 kronor till butiksägaren Eva Kristoffersson. Foto: Privat

Glesbygdsbutiken hade inbrott – får nu pengar från hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Butiken Handlar'n i Klimpfjäll hade inbrott och flera hundra tusen kronor blev stulna. Margaretha Sohlin startade en insamling för att stötta affären och människor från hela Sverige engagerade sig. Idag lämnade hon över pengarna till en butiksägare.

När matbutiken i Klimpfjäll hade inbrott i slutet av juli tog det tio timmar innan polisen kom till platsen. Hundratusentals kronor försvann vid inbrottet och för att stötta butiken startade Margaretha Sohlin, som är frekvent turist i Klimpfjälltrakterna, en insamling på Facebook.

– Jag kände att jag måste agera, säger Margaretha Sohlin.

LÄS MER: Efter butiksinbrottet i fjällen – fallet tas upp i riksdagen

Insamlingen har gått över förväntan. Det är runt 150 personer som skänkt pengar och totalt har Margaretha Sohlin samlat in 39.500 kronor.

– Jag tycker att det är fantastiskt att så många engagerat sig. Det är har fått så stor spridning i olika glesbygdsgrupper. Det har kommit in pengar från Skåne upp till Pajala. Glesbygd finns ju i hela Sverige, säger Sohlin.

På fredagen lämnade hon över pengarna till butiksägaren Eva Kristoffersson som blev väldigt rörd.

– Det känns otroligt härligt och upplyftande. Man blir så gripen av att det finns människor som tänker på en. Det är ju jättemycket folk som jag aldrig har hört talas om och folk som inte ens vet vad Klimpfjäll är som har skänkt pengar, säger Eva Kristoffersson.

LÄS MER: Butiksägaren kritisk till polisens agerande

Pengarna kommer att gå till butikens drift och täcka upp för sådant som butiken inte får ut på försäkringen.

– Vi hade planer på att byta frys och kassadisk i vinter, men efter inbrottet tänkte vi att det sket sig. en tack vare de här pengarna kanske det kan bli av ändå, säger den tacksamma butiksägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.