Dragrace på moped under Motorveckan. Foto: Arvid Sundqvist/SVT

Glödhett moppe-dragrace

Uppdaterad
Publicerad

En av publikfavoriterna under Motorveckan i Lycksele är dragracingen på moped. På tisdagen gick näst sista deltävlingen.

Det hålls fyra deltävlingar i moped-dragracing under året. Den alltid populära Motorveckan kunde visa upp ännu mer folk än vanligt vid dagens deltävling där ett 30-tal mopeder deltar. Först hålls fria kvalheat och sedan eliminering – sist i mål åker hem.

För att kvala in som moped i tävlingen måste stommen vara från en moped, men man får ha större motor. Det finns också flera klasser: 50 kubik veteranklass, 70 kubik veteran, 90 kubik veteran, Fri kubik, en klass med nyare mopeder samt fyrtakt. Populärast är 90 kubik.

Motorveckan i Lycksele 2014

– Man kan ha fantastiskt roligt med små medel, säger Magnus Wallin, arrangör av Norrlandscupen.

Motorer går varma

Publiken må uppskatta det strålande och möjligen rekordvarma vädret, och entusiaster från hela Sverige deltar i moped-dragracingen i Lycksele. Själva motorerna har det värre, de blir glödheta och får kylas med vatten och sprejflaska.

– Mopederna går lite sämre i värmen, men det är lika för alla, säger Magnus Wallin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorveckan i Lycksele 2014

Mer i ämnet