Patient på äldreboende i Norsjö ramlade efter läkemedelsmiss – avled senare

Publicerad

En person på ett äldreboende i Norsjö blev felmedicinerad och ramlade och bröt höften. En tid senare avled personen. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Min bedömning är att felmedicineringen inte har ett samband dödsfallet, säger Carin Östlund, medicinskt ansvarig sköterska i Norsjö kommun.

Förra året började en patient på ett äldreboende Norsjö att bli yr och må dåligt. Det visade sig att personen hade lågt blodtryck och blev ordinerad med blodtrycksmedicin.

Blodtrycket skulle kontrolleras dagligen och medicineringen skulle upphöra enligt ordination från läkare, men ansvarig sjuksköterska glömde avrapportera att medicineringen skulle tas bort.

Blev sämre efter operationen

En natt ramlade patienten och fick en höftfraktur. Efter operationen blev patienten sämre och en dag var personen inte kontaktbar och avled.

Händelsen är nu anmäld till IVO, enligt lex Maria, och ska ska utredas. Om personen avled på grund av sin felmedicineringen är inte fastställt.

– Felmedicineringen har lett till fallet, som gav en svår skada, men min bedömning är att felmedicineringen inte har ett samband dödsfallet, men vi får se vad IVO gör för bedömning, säger Carin Östlund, medicinskt ansvarig sköterska i Norsjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.