• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Pontus LindhVisa alla (3)
Visa alla (3)

Gondolliftsbygge fortgår i lavinartad fart

Gondolliftsbyggandet i Hemavan har inte tagit sommarlov. I dagarna anländer 60 lastbilar med liftdelar till området där liften håller på att monteras upp.

Parkeringen vid gamla Norrliften ockuperas just nu av stolar, delar till topp- och dalstationen samt stolpar som ska börja resas upp och placeras ut.

– Bygget går bra! Jag kom hit igår och kollade runt lite, det ser väldigt bra ut, säger Pontus Lindh, marknadschef vid Hemavan Alpint.

Har arbetat ikapp förseningen

Liften, som beräknas kosta 65 miljoner kronor, har premiärhelg den 30 november-3 december, och det blev en något hektisk vår eftersom snön som låg kvar långt in på vårkanten fördröjde bygget med ungefär två veckor.

Förseningen har man dock knaprat in på, och nu ligger bygget åter igen i fas.

– Under sommaren har det varit igång folk hela tiden som byggt och jobbat. Vi kommer hålla tiden för den beräknade invigningen, säger Pontus Lindh.

LÄS MER: Här rivs Norrliftens dalstation

Måste gjutas med helikopter

Inom kort ska fundamenten till liftstolparna gjutas, men eftersom lutningen är för brant i delar av backen så kommer gjutningarna att behöva genomföras med helikopter.

De 17 gondolerna har dock inte levererats än, utan kommer till Hemavan för montering vecka 35. Gondolliften är en så kallad kopplingsbar telemix, där gondoler för åtta personer och sätessoffor för sex personer kommer att finnas på samma vajer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer