En detaljplansöversikt av den planerade grafitfabriken på Hedensbyns industriområde. Foto: Grafik från samrådshandlingarna

Grafitfabrik planeras i Skellefteå: ”En hyfsat stor arbetsplats”

Uppdaterad
Publicerad

I svallvågorna av Northvolt-etableringen i Skellefteå finns nu planer på en fabrik som ska tillverka konstgjord grafit för litiumbatterier på Hedensbyns industriområde.
– Northvolt ger lite ringar på vattnet, säger Patrik Öhlund, vd för företaget Node Pole som ansvarar för projektet.

Planerna har hunnit långt och redan nästa vecka planeras ett öppet samråd i ärendet, något Norran var först med att rapportera.

Öhlund vill inte gå ut med hur många arbetstillfällen fabriken skulle innebära men berättar man hoppas rekrytera personal från städer som Umeå, Piteå och Luleå, samt inlandsorter.

– Produktionen får att jämföra med traditionell processindustri och vi räknar med att kunna anställa lokalt och inte behöva flyga in utländsk personal.

Finns det folk att anställa till detta?

– Det får vi se. Det är en positiv utmaning som vi står inför, säger Öhlund.

”Kan stärka vår ställning”

Anja Palm, biträdande näringslivschef på Skellefteå kommun, berättar att man inte fått några klara besked om hur många arbetstillfällen som planerna kan innebära men ger en uppskattning baserad på hur dialogen med företaget sett ut.

– Det handlar om en hyfsat stor arbetsplats och beroende på i vilken skala de ska bygga kan det komma att handla om 150-200 jobb, säger Palm.

Vad skulle en sådan här etablering innebära?

– Det kan stärka vår ställning som ett kluster för batteritillverkning. Förhoppningsvis kommer vi kunna ha hela näringskedjan i kommunen och vi för dialoger med flertalet underleverantörer vi hoppas vill lägga sin verksamhet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer