Planerna på ”Stormen” i Bodö får Umeås kulturväv att blekna.

Grannarna i väst satsar på kulturhuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill norska staden Bodö bli Europeisk kulturhuvudstad 2024, i juni fick de tillåtelse att söka men det kan bli en dyr historia.

– Det har sina kostnader, men vinsten är betydligt mycket större, säger kulturchef Rolf Norås till NRK.

Norges stad Bodö med drygt 50.000 invånare satsar på att bli kulturhuvudstad 2024. Det kan komma att kosta flera hundra miljoner kronor.Kulturchef Arne Vinje medger att han dragit igång ett stort projekt, men han står ändå fast att staden är en god kandidat, skriver NRK.

– Vi gör detta för att vi vill styrka attraktionen till Bodö och Nordland, säger Vinje till NRK.

Två som arbetar med projektet

På kommunen i Bodö arbetar för närvarande två personer med projektet, men fler aktörer kommer att involveras. Om Bodö blir valt till kulturhuvudstad så kommer det behövas ett team på 30-50 personer berättar Arne Vinje.

Krävs stabil organisation

Att bli kulturhuvudstad är en omfattande och dyr process, det finns en lång lista över punkter att bocka av. Ulf Hallan var med när Vilnius sökte om att bli kulturhuvudstad 2009, och han tror att kulturhuvudstadsprojektet kan hjälpa att sätta Bodö på kartan.

– Att bli kulturhuvudstad är ett gigantiskt projekt och det fanns en hel del konflikter i Vilnius som handlade om oenigheter om vad medlen skulle användas till. Därför krävs det en mycket bra organisation som är stabil och leds på ett bra sätt, påpekar Hallan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.