Under våren har polisen bemannat gränserna i norra Sverige med omkring 40 poliser per dygn. Foto: SVT

Polisen slopar förstärkta gränsbevakningen i norr: ”Räknar med återgå till det normala”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag den sista maj försvinner kravet på negativt covid-test för att resa in i Sverige. Polisens i norra Sverige har bemannat gränserna med omkring 40 poliser per dygn.

– Det har fungerat bra, men har varit resurskrävande, Vi har fått prioritera, säger Pontus Fälldin, kommenderingschef vid polisen i region Nord.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerade på en presskonferens på fredagen att kravet på negativt covidtest för resande från Norden slopas. Från och med den 31 majblir det fritt att resa in i Sverige från Danmark, Finland, Norge och Island.

Under pandemin har den svenska polisen haft förstärkta gränskontroller, bland annat vid Umbukta väster om Hemavan vid gränsen mot Norge.

Men natten mot tisdag tas dessa restriktioner tas bort. Under våren har polisen bemannat gränserna i norra Sverige med omkring 40 poliser per dygn. Nu avvecklar man den verksamheten.

– Det har fungerat bra, men har varit resurskrävande, Vi har fått prioritera, säger Pontus Fälldin.

Men för de svenskar som vill resa till Norge eller Finland finns just nu ingen information om några lättnander.

– Det finns ingen nationell samordning, säger Pontus Fälldin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet