Foto: SVT / Polisen

Gräsbranden var ”gräs”-brand

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har upprättat två anmälningar med anledning av onsdagens brand längs E12 mellan Ersboda och Västerslätt. Den ena anmälan gäller allmänfarlig vårdslöshet. Den andra gäller narkotikatillverkning.

– Det visade sig att det var en cannabisodling som brunnit och de plantor som inte har brunnit har tagits i beslag, säger polisen kommunikatör Liv Fahlén.

Branden larmades in vid 13.40 tiden i onsdags. Eftersom räddningstjänsten kunde vara på plats tidigt i brandförloppet spred sig inte branden till något större område. Trafiken längs E12 stängdes av under en kort period men kunde tidigt öppnas för trafik igen.

Kan ha rört sig om en större odling

Jourhavande förundersökningsledare Jari Kiemunki berättar att det är ett antal plantor som har tagits i beslag, men kan inte säga exakt hur stor odlingen var innan branden.

– Det är en yta på ungefär 10 kvadratmeter som det har brunnit på och det är svårt att säga om det bara är en del av ytan som det har varit plantor på eller om det har varit på hela.

Ifall hela den brandskadade ytan hade varit ägnad åt cannabisodling uppskattar han att det som mest skulle kunna röra sig om uppemot 200 plantor, under gynnsamma förhållanden. Det är däremot svårt att avgöra om antalet verkligen varit så stort.

Ber allmänheten om tips

Det finns i dagsläget inga misstänkta personer för vare sig branden eller för själva odlingen och polisen ber nu allmänheten om hjälp.

– I nuläget har vi inte så mycket material som kan leda utredningen framåt. Både vad gäller branden och vad gäller narkotikabrottet. Är det någon som vet något mer om detta får de gärna höra av sig till oss om det, säger han.

En av polisens arbetshypoteser är att narkotikaodlarna själva kan ha råkat antända området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer