Foto: Fredrik Persson/TT

Gratis övningskörning ska få fler att ta körkort

Publicerad

I Robertsfors kan den som håller på att ta körkort få gratis hjälp med övningskörningen.
– Vi är ingen körskola utan ”läxhjälp”, säger Paavo Ruokojärvi, som dragit igång Ideella körkortsföreningen.

Idén fick han för några år sedan när en bekant som höll på att ta körkort berättade att körskolan ville att han också skulle träna hemma, men att han inte hade någon att köra med privat. Paavo Ruokojärvi erbjöd sig att bli hans handledare.

– Då klack det till i mig. Kan jag hjälpa till med det här så kan ju vem som helst göra det. Jag blev eld och lågor, säger Paavo Ruokojärvi.

Körkort får folk att stanna

Han bildade en politiskt obunden och ideell förening. Tanken är att föreningen ska ge alla möjlighet till privat övningskörning mellan körlektionerna på körskolan. Det enda eleven behöver betala är bensinkostnaden. Förhoppningen är att det här ska göra det lättare för fler att ta körkort.

– Jag ser de tomma husen i byarna, vi har utflyttning och dåligt med lokaltrafik. Du måste ha körkort för att kunna bo här. Om till exempel våra ungdomar har råd att ta körkort tidigt behöver de inte flytta för jobbens skull. Ser man till de nyanlända som kommer till Robertsfors så ökar chansen att även de stannar i kommunen om de tar körkort, säger Paavo Ruokojärvi.

”Träffa nya vänner”

Formerna för föreningens arbete håller fortfarande på att falla på plats. Men redan idag har de fyra handledare och tio har anmält intresse. För att kunna bli handledare måste du ha haft körkort i fem år och gått en kurs.

– Att vara handledare passar för den som är till exempel pensionär eller arbetslös, eller bara känner att den vill hjälpa till. Det är ett bra sätt att träffa nya vänner, säger Paavo Ruokojärvi.

Hittills har handledarna själva fått stå för kostnaden för handledarkursen och kört med privata bilar. Men tanken är att föreningen, med ekonomiskt stöd från företag bland annat, ska betala kursavgift och även köpa in en bil.

Inte en körskola

Ett tiotal elever har övningskört via föreningen men Paavo Ruokojärvi poängterar att de inte konkurrerar med körskolorna.

– Den som vill få hjälp av föreningen måste vara anmäld i en körskola och ha haft körlektion med en trafiklärare. Eleven vet vad den behöver träna på och handledaren hjälper till. Vi ska komplettera körskolorna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer