Detaljplanen för Sandbäckens handelsområde på Ersboda godkändes i byggnadsnämnden på onsdagen. Foto: Umeå kommun

Grönt ljus för nytt handelsområde på Ersboda

Publicerad

Detaljplanen för Sandbäckens handelsområde på Ersboda godkändes i byggnadsnämnden på onsdagen.

Området är främst tänkt för större varuhus och stormarknader och ambitionen är att det på sikt kan bli en del av det område som nu omvandlas på I20.

Enligt byggnadsnämndens ordförande, Mikael Berglund (S), kommer området innehålla en blandning av verksamheter, kontor och handel.

– Detaljplanen överensstämmer med den strategi för handelsområden som Umeå arbetet efter, att etablering av handel ska ske i lägen som stödjer och får underlag från närliggande stadsdelar, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet innebär planförslaget en utveckling av handel i ett läge där det redan är investerat i infrastruktur. Under arbetets gång har planområdet minskat i storlek för att anpassas till Ersbodarondellens kapacitet.

Ska vara tillgängligt utan bil

Ulrica Berg (M) som är vice ordförande i byggnadsnämnden menar att området ska vara tillgängligt utan bil.

– Trafikutredningen visar vilken exploatering som är möjlig idag. Läget är intressant med kopplingar till många boende, med gynnsamma förhållanden för utvecklade gång- och cykelnät.

Detaljplanen behandlar en första etapp av det nya stadsdelsområdet. Den förs nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer