Boh Westerlund. Foto: SVT

Grundaren tvingades bort från bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Elbussföretaget Hybricon har svårigheter att gå runt och nu kan SVT berätta att det varit en turbulent tid i det hyllade bolaget. Bland annat har grundaren och upphovsmannen till bolagets bussar tvingats lämna företaget.

Boh Westerlund fick för många år sedan en idé om eldrivna bussar och han startade bolaget Hybricon. Men det var svårt att få ekonomin att gå ihop och år 2012 gick bolaget i konkurs.

– Det är en enorm utmaning att driva igång ett sånt här företag. Det som kännetecknar fordonsbranschen är att det handlar om mycket stora pengar, säger Boh Westerlund i en intervju med SVT.

Istället klev investmentbolaget ReMod in och köpte delar av företaget av Boh Westerlund. Bakom ReMoD står bland andra affärsmännen Leif Danielsson och Joakim Larsson.

Gick snett

Men förra året gick något snett i relationerna. Boh Westerlund som fortfarande var och är en betydande ägare i det nya Hybricon var teknikchef i bolaget. Men han hade en annan syn än de andra ägarna och ledningen på hur företaget skulle drivas och enligt flera källor till SVT tvingades Boh Westerlund förra året bort från Hybricon.

Men det är inget han vill prata om idag. Istället vill han blicka framåt.

– Idag är det ju ett annat bolag än för sex månader sen. Tre femtedelar av styrelsen är utbytt och det är en ny vd. Jag har ett stort förtroende för att det här ska gå bra. Vad som hänt tidigare kan jag inte uttala mig om. Bland annat har jag sekretessavtal och jag har ju varit borta från bolaget under ett år, säger han.

Ifrågasatta aktieaffärer

Hybricons föredetta vd Jonas Hansson var den som styrde bolaget när Boh Westerlund tvingades att sluta.

– Boh Westerlund största bidrag har varit hans visioner och uppfinningsrikedom. men när bolaget kommit in i en ny fas har bolaget krävt andra förmågor.

Hybricon har bland annat på grund av ifrågasatta aktieaffärer mellan investmentbolaget ReMoD och Hybricon placerats på Aktietorgets observationslista. Och enligt uppgifter till SVT var Boh Westerlund mycket kritisk till hur bolaget drivits de senaste åren och i våras var han nära att inte ens ge den förra bolagsledningen ansvarsfrihet.

– Men för att ge den nya styrelsen och vd:n arbetsro så beviljade jag ansvarsfrihet, säger Boh Westerlund.

Men det är allvarlig kritik att ens fundera på det?

– Det är det, ja. avslutar Boh Westerlund.

Leif Danielsson säger till SVT att han inte har något med driften av Hybricon att göra och att han inte upplevt någon konflikt när Boh Westerlund tvingades bort från Hybricon.

SVT har också sökt Joakim Larsson som inte vill ge några kommentarer. Den förre styrelseordföranden och en av ägarna Mikael Hedlund har inte gått att nå trots att SVT sökt honom upprepade gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.