Gruvföretag mirakelräddat

Publicerad

Det omstridda gruvprojeketet i Rönnbäcken söder om Tärnaby stod nära konkurs bara för några veckor sedan. Nu ser framtiden åter ljus ut.

Utsikterna för gruvprojektet i Rönnbäcken utanför Tärnaby har förändrats dramatiskt inom loppet av några veckor.

I slutet av augusti var konkursen nära för ägarna Nickel Mountain Group. Sedan dess har företaget fått en ny norsk huvudägare och nu meddelar företaget att 68 miljoner norska kronor i nytt kapital kommer att skjutas till i bolaget.

En extra bolagsstämma har sammankallats i början på oktober där bland annat ett beslut om att ta in nytt kapital genom att öka antalet aktier i bolaget kommer att tas. I det här fallet är det på förhand givet att hela nyemissionen på 68 miljoner norska kronor kommer att säljas.

– De nya ägarna kommer att garantera nyemissionen därmed är vi säkra på att få in hela summan, säger Nickel Mountains vd Torbjörn Ranta.

Berg-och-dalbana

På bara två veckor har läget därmed förändrats dramatiskt för bolaget. I den delårsrapport som kom i slutet av augusti skrev bolaget att det fanns ett akut behov av att få fram mer pengar annars hotade en konkurs. Dagen efter detta tecken på en fördjupad kris kom informationen om att det norska investmentbolaget Strata Marine&Offshore AS gått in som ny huvudägare och nu kommer beskedet om att det kommer en ansenlig summa nya pengar till verksamheten.

– De nya styrelseledamöter som ska utses vid bolagsstämman måste naturligtvis få ange inriktningen, men helt klart är att det nu finns goda förutsättningar att driva lönsamhetsstudien vidare, säger Torbjörn Ranta.

Rättsprocess

Just nu väntar företaget på en dom från Högsta förvaltningsdomstolen där de tillstånd som Bergsstaten gett för projektet ska prövas. Den väntas komma vid årsskiftet.

Gruvprojektet har också varit mycket kritiserat. Bland annat har FN:s rasdiskrimineringsorgan uppmanat regeringen att stoppa gruvprojektet. Området där gruvan ska anläggas är ett naturreservat och anses också ha unika naturvärden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet