Foto: TT/SVT arkiv

Gruvföretag nära konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade gruvprojektet i Rönnbäcken söder om Tärnaby befinner sig i allvarlig kris. Förlusten första halvåret i år var över 10 miljoner kronor och företaget är i akut behov av kapital.

I den rapport för första halvåret som ägarna Nickel Mountain Group offentliggjorde under torsdagen skriver bolaget att det ekonomiska läget är ”ytterst kritiskt”.

Om företaget inte kan få ett nytt tillskott av kapital inom den närmaste tiden riskerar företaget att gå i konkurs, enligt rapporten.

Gruvan i Rönnbäcken

– Det är inte en lätt situation för gruvbolag och börsbolag över huvud taget att få fram riskkapital. Men vi jobbar stenhårt för att få finansiering. Hittills har vi lyckats lösa problemen och jag tror att vi kommer att kunna göra det den här gången också, säger Nickel Mountain Groups vd Torbjörn Ranta.

Att företaget nu öppet medger att en konkurs är nära är en ytterligare fördjupning av den ekonomiska kris bolaget befunnit sig i under de senaste åren.

Diamantprojekt

I slutet av 2012 så tog en ny huvudägare kontrollen över bolaget. Amarant Mining, med säte i Förenade arabemiraten, ändrade inriktningen på bolaget och satsade på några guld och diamantprojekt i Demokratiska republiken Kongo. Köpet betalades med 50 miljoner som fanns i Nickel Mountains kassa.

Afrikaaffärer granskades

Men transaktionerna gjordes utan att företagets ägare hade beslutat om detta. Företagets revisor avgick och ekobrottsmyndigheten inledde en granskning av affären. Amarant Mining förlorade kontrollen över bolaget, eftersom man pantsatt aktierna och inte kunde betala den skuld man hade. Därmed blev företaget Altro Invest ny huvudägare i Nickel Mountain sommaren 2013.

Då lyckades man undvika konkurs genom att olika investerare satsade de pengar som behövdes för att driva projektet vidare på sparlåga.

Under det gångna året har bolaget också arbetat för att få tillbaka de pengar som gick förlorade i afrikaaffärerna. I juni lämnades en stämning in till Stockholms tingsrätt mot tidigare styrelseledamöter i bolaget.

Investerat miljoner

Men under tiden har bolagets kassa tömts. Förlusten under första halvåret var drygt tio miljoner kronor och nu är behovet av nytt kapital akut.Trots att den ekonomiska situationen för företaget är ansträngd har 3,5 miljoner investerats under första halvåret, bland annat i att låta geologer göra en ny kartering av de 27 000 meter borrkärnor som finns från de provborrningar som gjorts i Rönnbäcken.

– Fast vi är i ett ansträngt läge har vi kunnat investera i projektet. Jag tror att det är fullt möjligt att genomföra projektet vid de prisnivåer som råder idag, men det är inte en lätt uppgift, konstaterar Torbjörn Ranta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet