Tobias Jonsson, ordförande i Grans sameby. Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi

Gruvkonkurs hårt slag mot samebyn

Publicerad

Grans sameby får inte ersättning från staten efter gruvkonkurs. Men samtidigt kritiserar Justitiekanslern statliga myndigheten Bergsstaten, det rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Det var för sju år sen som gruvbolaget Blackstone Nickel Ab provborrade efter Koppar Zink och bly I Vindelälvens naturreservat i Västerbotten. Borrningarna skedde på våren och trots överklaganden från Grans sameby.

Det störde deras renskötsel då det var den känsligaste perioden, kalvningen. Byns renskötare fick hålla de sextusen renarna från området. Samebyn överklagade till Mark- och miljödomstolen som gav dem rätt, men ett år för sent.

Merkostnader för en miljon

Våren 2010 fick samebyn merkostnader för en miljon kronor när renarna utfodrades och vaktades för att det provborrades i Vindelälvens naturreservat. Samebyn fick också rätt till ersättning av Mark- och miljödomstolen för merkostnaderna. Men bolaget gick i konkurs.

Istället för en miljon fick samebyn femtiotusen kronor i ersättning av Bergstaten rapporterar Sameradion och SVT Sápmi. De var de pengar som myndigheten krävt av bolaget Blackstone Nickel i säkerhet om någon tredje part skulle drabbas. Det här godkände inte samebyn som överklagade beslutet till JK och ansåg att statliga myndigheten Bergsstaten gjort fel.

Kritiserar Bergsstaten

Nu har JK kommit med sitt utlåtande. Där kritiseras nu Bergsstaten för att de inte hade bett länsstyrelsen att pröva om säkerheten på 50 000 var tillräckligt. Men JK säger också i domen att samebyn inte kommit med invändningar på säkerhetsbeloppet. JK anser också att det går att diskutera om Bergstaten hade gjort en tillräcklig kontroll av bolaget Blackstone Nickel.

Det var samebyn som påtalade att bolaget var konkursmässigt. Från och med 2014 har det här regelverket skärpts. Men JK anser inte att myndigheten Bergsstaten gjort tillräckligt stora fel för att staten ska betala ut skadestånd till samebyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer