Foto: SVT

Gruvorna blir stora miljörisker – under lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Många nedlagda gruvor kommer att vara miljörisker under lång tid framöver. Detta trots att det i många fall satts in omfattande åtgärder för att minimera metalläckagen från gruvområdena. 31 av 32 nedlagda gruvor kräver fortsatt övervakning – och i många fall ytterligare miljöåtgärder, enligt en nyligen publicerad kartläggning som Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning har gjort.

Problemen hänger ihop med att de sulfidmalmer som är vanliga både i norra Sverige och i Bergsslagen kan orsaka metallutsläpp under mycket lång tid om de kommer i kontakt med luftens syre.

”Kan inte sälja tomter”

Hornträsket, nära Malå i Västerbotten, är ett typiskt exempel på de problem som kartläggningen visar. Efter larm från boende kring sjön gjordes undersökningar av sjön att fiskbestånden nästan helt slagits ut och att även andra organismer lidit svår skada till följd av stora utsläpp av koppar, zink och andra metaller från de tre gruvor som Boliden haft i närheten av sjön.

För Rune Lundberg och andra med hus vid Hornträsket kommer effekten av den tidigare gruvverksamheten vara kännbar under lång tid framöver.

– Det är vi som blir drabbade, vi som har området här. Sommarstugeägare säger att de inte kan sälja en tomt eller någonting. Det är ingen som vill ha en sommarstuga här, säger han.

Utsläppen börjar minska

Detta ledde fram till att länsstyrelsen ställde krav på att Boliden skulle göra om efterbehandlingen av Hornträskgruvan. Så här långt ser det ut som om dessa åtgärder varit framgångsrika. De första mätningarna tyder på att utsläppen har minskat kraftigt, men det är för tidigt att säga något om de långsiktiga effekterna, enligt rapportförfattarna.

– Det finns betydligt mer kunskap i dag. Exempelvis bedömer man avfallet på ett helt annat sätt i dag innan det går till efterbehandling, säger Johanna Melin vid länsstyrelsen i Västerbottens miljösektion, som ansvarar för tillsyn på gruvor och förorenade områden och arbetar med statligt finansierade utredningar och efterbehandlingar av förorenade områden.

Omfattande läckage trots åtgärder

Åtgärderna har gjort att metallhalterna i sjön har sjunkit, men fortfarande är läckagen omfattande från Rävlidmyrgruvan, en av de andra gruvorna i sjöns närhet. Den efterbehandling som gjordes på 90-talet har inte haft önskad effekt och nu krävs omfattande åtgärder för att få stopp på utsläppen.

Det är 32 nedlagda gruvor som ingår i Naturvårdsverkets och SGU:s kartläggning. Av de 32 är det bara Åkerberg, utanför Skellefteå, där rapporten gör bedömningen att det går att lämna området utan fortsatt tillsyn. Övriga 31 kräver fortsatt övervakning och i många fall också kompletterande efterbehandling. De flesta av de undersökta gruvområdena finns i Västerbotten och Bergsslagen. I södra Sverige finns Ranstadverket i Västra Götaland, Bersbo i Östergötland och Gladhammar i Kalmar län.

MISSA INTE: Ladda ner SVTs app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.