Genrebild Foto: TT

Guldgruva får tillstånd – ger 40 nya jobb

Publicerad

Dragon mining har fått tillstånd att börja provbryta i Fäboliden, i Lycksele kommun. Detta kommer att ge 40 nya jobb under perioden.

Dragon mining har fått tillstånd från länsstyrelsen att börja provbryta efter guld i Fäboliden. Detta var vk.se först att rapportera om. Det kommer att behövas 50 personer som arbetar med provbrytningen.

– Det handlar om 10 nyanställningar för Dragon mining. Medan våra entreprenörer kommer att anställa uppemot 30 personer som de behöver, säger Josh Stewart, tillståndssamordnare för Dragon mining, till SVT Nyheter.

Ska inte störa renarna

Provbrytningen beräknas ta mellan sex till nio månader. Men tiden för provbrytningen är begränsad från maj till september.

– Det är för att inte störa renarna som är i fjällen då, säger Josh Stewart.

Ger 300 kilo guld

Gruvbolaget får bryta 100 000 ton malm och 240 000 ton gråberg. Detta beräknas att ge uppemot 200-300 kilo guld.

– Förhoppningen är att det kan finansiera provbrytningen. Provbrytningen görs för att få data och underlag inför en fullskalig brytning, som är bolagets mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.