Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när bostadsbolaget försöker få bort larverna med högtryckstvätt. Foto: Emma Grönlund/SVT

Häggspinnmalen invaderar Ersboda – se Bostaden ta till högtryckstvätt: ”Måste prova någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsområdet på Ersboda i Umeå har drabbats av en larvexplosion. Utemöbler, balkonger och cyklar är täckta av häggspinnmalen. Nu försöker bostadsbolaget Bostaden att rädda midsommarfirandet – med högtryckstvätt.

– Folk måste ju får använda sina möbler och grillar. Vi måste prova någonting, säger Fredrik Byström.

Jakten på mat har gjort att häggspinnmalens larver blivit en olägenhet på flera platser på Ersboda i Umeå. Att larver väver in enstaka träd är inte ovanligt, men på bland annat Hinkgränd har larverna i år blivit en olägenhet. Här har de inte bara vävt in den stora häggen utan även cyklar, utemöbler, och odlingslådor.

Ovanligt att de blir så många

En granne berättar att barnen inte längre vill hoppa på studsmattan som står intill trädet eftersom larverna även kryper på den. På vissa ställen har de till och med krupit in genom öppna fönster och balkongdörrar.

– Jag har varit här i tio år och det här är första gången som det är så här mycket, säger Bostadens kvartersvärd Fredrik Byström

Många har hört av sig

Efter att flera boende har hört av sig till bostadsbolaget om larvernas framfart testade man under måndagen att åtgärda obehaget genom att försöka spola bort larverna.

– Vi vill inte använda gift, så vi testar nu att spruta bort dem med vatten, säger Fredrik Byström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.