Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör villaägaren Marcus Ohlsson i Vindeln om skadorna efter hackspetten Foto: Berno Jonsson/SVT

Hackspettar hackar sönder hus i Vindeln – nu ska de skjutas

Publicerad

Flera hus på Tåvägen i Vindeln har fått sina väggar sönderhackade av hackspettar som varit på jakt efter mat. Nu har det gått så långt att länsstyrelsen beviljat en villaägare att skjuta två hackspettar.

Det är inte bara i centrala Vindeln som hackspetten gör skada utan även i byarna runt omkring och den person som beviljats skyddsjakt bor i byn Skivsjö.

– Ja, det är inte klokt. Jag har haft stora problem i flera år och fått laga fasaden för hundratusentals kronor. Jag har försökt skrämma dem men det går inte så nu har jag fått skyddsjakt på två hackspettar, säger Vindelnbon.

Lässtyrelsen har fått in en handfull ansökningar om skyddsjakt på hackspett under de senaste tio åren främst i inlandskommunerna.

Fridlyst fågel

– Hackspetten är fridlyst och vi gör alltid en bedömning att det inte påverkar artens bevarandestatus men när inget annat hjälper och de ställer till för mycket skada så beviljar vi skyddsjakt, säger Anna Wiklund som är biträdande chef vid naturvårdsenheten, länsstyrelsen Västerbotten.

Marcus Ohlsson på Tåvägen i Vindeln tycker det är bra att skyddsjakt beviljas.

– Jag vet att de är skyddsvärda och fridlysta men jag skulle också vilja kalla dem för skadedjur, säger han.

Hör mer och se bilder på hålen efter hackspetten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer