Foto: SVT

Hälsosamt för män att prata om känslor

Uppdaterad
Publicerad

Många killar har svårt att prata om sina känslor, visar en ny avhandling från Umeå universitet. Men att våga prata med någon man litar på kan ge bättre hälsa.

Att prata om hur man mår och känner är inte typiskt i mäns relation till varandra. Men att våga göra det med någon man litar på är bra för hälsan. Det visar ny forskning från Umeå.

– Rent folkligt kan man säga så. Det är jätteviktigt och hälsobringade att ha tillitsfulla relationer, säger doktoranden Eva Randell vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

– Eftersom hälsa upplevs genom känslor och relationer mellan individer och deras sammanhang handlar hälsa för tonårspojkar till stor del om att ha tillgång till tillitsfulla relationer, säger hon.

Machonorm sätter stopp

Hon har undersökt tonårspojkars hälsa i relation till känslor, maskulinitet och subjektiv social status. Nära 800 tonårspojkar har deltagit i studien, varav nära 70 har djupintervjuats. Slutsatsen är att killar är precis lika känslomässiga som tjejer.

Forskningen visar att pojkars upplevda hälsa till stor del hänger ihop med relationer och känslor. Men machonormen sätter stopp för känslouttrycken.

– Killar måste hela tiden aktivt förhålla sig till den här machonormen. För tjejer är det ingen som höjer på ögonbrynen när man pratar om vad man känner, säger Eva Randell.

Sexualitet är någon som ofta kommer upp som en fråga när relationer mellan killar och män blir fysisk. Att hålla en manlig kompis i handen känns svårt eller konstigt, enligt de män som SVT Nyheter Västerbotten frågat.

”Är du bög eller?”

– Om jag skulle ha hållit en kompis i handen under min uppväxt så skulle någon ha sagt, är du bög eller?! Eller kallat mig något annat skällsord, säger Sebastian Sporsén som är en av skådespelarna i en ny pjäs som diskuterar hur män förhåller sig till varandra.

Pjäsen Killarna som går på Ögonblicksteatern i Umeå i veckan testar gränserna i den manliga relationen och skådespelarna visar en relation mellan män som bryter mot normen och är öm och nära.

– Just när det gäller fysisk närhet så har vi ju så oerhört vassa gränser för vad som är ok och inte, säger skådespelaren Sebastian Sporsén.

– Det gäller att akta sig. Annars kan man bli utstött och mobbad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.