Vad som händer med den stora fabrikslokalen är oklart. Men fabriken ska vara tömd i mars. Foto: SVT

Halva styrkan på nya jobb

Publicerad

I våras meddelade Fazer att bageriet i Hökmark skulle läggas ned. Beskedet berörde 60 anställda. Hälften är kvar. Hälften har skaffat sig nya jobb.

– Mekanikerna fick nya jobb direkt, berättar livsmedelsarbetareförbundets klubbordförande Thomas Walther.

Därefter har ett 20-tal arbetare droppat av till industrier i närområdet: Martinsons i Bygdsiljum, Nymek i Mjövattnet, Rönnskärsverken i Skelleftehamn för att nämna några. Andra har fått jobb i Robertsfors, Burträsk och Skellefteå. Vanan vid industrijobb – många har mer än tio tjänsteår på bageriet – är meriterande.

Hemtjänsten och sjukvården har också rekryterat. Valentin och Nicoletta, som SVT Nyheter Västerbotten berättat om är de enda som hittills deklarerat att de flyttar från orten.

”Klart att en del är oroliga”

En handfull medarbetare kan komma att flytta med till Fazers brödfabrik i Umeå. Några studerar. Anställda med arbetshinder får hjälp av arbetsförmedlingen.

– Klart är att en del är oroliga, och vi har stödgrupper igång. Samtal förs även med bemanningsföretag. Men som tur var är arbetsmarknaden god, säger Thomas Walther i fackklubben.

Vad som händer med den stora fabrikslokalen är oklart. Men fabriken ska vara tömd i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.