Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hans Lindberg (S) om beslutet att banta fullmäktige Foto: SVT

Halvt fullmäktige tog höjd för demokrati på distans

Uppdaterad
Publicerad

Det var glest i bänkarna när fullmäktige i Umeå idag sammanträdde. Med anledning av coronapandemin var antalet ledamöter halverat och även mötestiden kortad med drygt tre timmar.

Det var ett annorlunda fullmäktige i Umeå idag. Endast 35 ledamöter fick vara på plats, normalt är det 65 ledamöter. Mötet var öppet för allmänheten, men på åhörarläktaren var det tomt, utöver två personer från media.

Fullmäktige fattade även beslut för att underlätta demokrati på distans.

– Vi har fattat en rad beslut, bland annat för att kunna genomföra nämndsmöten på webben samt att ordföranden för presidiet ska kunna avgöra vad som är möjligt att genomföra, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd.

”Hitta lösningar”

I nuläget finns det en del hinder, främst för fullmäktige, att delta på distans. Det handlar om lagstiftning som gör att man inte kan delta i omröstningar om man inte befinner sig i lokalen.

– Sveriges kommuner och regioner jobbar nu med att hitta lösningar på det här. Hur vi digitalt kan votera och hantera demokratin på ett så bra sätt som möjligt, säger Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet