Missen skedde på sjukhuset i Umeå. Personen på bilden har ingen koppling till händelsen. Foto: arkivbild SVT/Gorm Kallestad, TT

Hamnade i rullstol efter operationsmiss

Uppdaterad
Publicerad

En patient som opererades på grund av skolios drabbades av skador på ryggmärgen och upptäckten av detta fördröjdes. Patienten blev till följd av det beroende av rullstol och händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Det var i samband med en skoliosoperation som en patient vid Norrlands universitetssjukhus (NUS) ådrog sig en blödning i ryggmärgskanalen. Operationen ska ha fortgått utan komplikationer men på grund av bedövning i ryggmärgen maskerades symtomen till en början.

Upptäckten av blödningen fördröjdes några timmar innan en magnetkameraundersökning utfördes. När man väl upptäckte blödningen genomfördes omedelbart en akut operation. Ryggmärgen hade dock hunnit skadas och nedsatt känsel och rörelseförmåga hos patienten kvarstod.

Det är fortfarande inte klarlagt om det kan komma att ske en förbättring men patienten är hittills beroende av rullstol. Händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.