Forskaren Filip Forsman har i en studie sett att människor med högstatusjobb tenderar att vara lyckligare. Foto: Pressbild

Han forskar för att ta reda på hur vi blir lyckliga

Uppdaterad
Publicerad

Sociologidoktorn Filip Fors vid Umeå universitet har i elva år forskat på ämnet lycka. I olika studier har han jämfört hur lyckliga olika grupper är i olika länder – och kommit fram till några faktorer som spelar stor roll för vår lycka.

Sedan 2006 har Filip Fors forskat inom lycka. I huvudsak har hans forskning gått ut på att jämföra olika länder utifrån sambandet mellan tidspress, ensamhet, personlighetsdrag och meningsfullhet.

– Det är ett otroligt roligt och intressant jobb. Om jag blivit lyckligare av det vet jag inte. Men ett roligt jobb bidrar mycket till lycka, säger Filip Fors.

Undersöker samband mellan jobb och lycka

Det finns enligt Filip Fors flera olika faktorer som gör en människa lycklig. Motion, social samhörighet och ett jobb eller en aktivitet som tillbringar mening till sitt liv. Men det finns även mindre samband som spelar in.

– Just nu håller vi på att titta på hur lycklig man blir av ett jobb med hög status i USA jämfört med Sverige. Vi har inte publicerat något ännu men man kan se ett litet samband att människor med högstatusjobb tenderar att vara lyckligare, säger Filip Fors.

”Köps mycket självhjälpsböcker ”

Psykologen Mattias Lundberg och komikern Jan Bylund har turnerat runt i Sverige i tre år för att prata om lycka. Och de upplever att det finns ett intresse att prata om och försöka förstå lycka.

– Vi söker alltid nya vägar och nya sätt att känna oss nöjda. Det är därför det köps mycket självhjälpsböcker i det här landet. Men de flesta som köper självhjälpsböcker köper nya böcker inom sex månader, säger Mattias Lundberg.

”Jag har låga förväntningar”

Komikern Jan Bylund har sina egna tips på hur man uppnår lycka på ett mer realistisk sätt.

– Undviker man olyckor så blir man lyckligare. Jag har alltid låga förväntningar. Jag får mina kickar rätt så ofta. Till exempel om de sa att det skulle spöregna och sedan regnar det bara lite grann, säger Jan Bylund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.