Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Strömberg: ”Har man inte en trygghet funkar ingenting” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han blev alkoholist som 12-åring – arbetar för barns rätt till en vit jul

Uppdaterad
Publicerad
Robert Strömberg var sju år när han drack alkohol för första gången. 2011 fick han nog och bara några år senare påbörjade han sitt engagemang för barns rätt till en vit jul.

Redan vid 12 års ålder var han alkoholist och under hans första 13 år i livet var han med om fem självmordsförsök inom familjen.

– När jag kom hem från skolan en dag hittade jag min mamma på golvet i badrummet. Hon försökte ta bort sig själv genom att kombinera alkohol och tabletter.

Robert beskriver sina första 28 år i livet som ett rent helvete. 2011 fick han nog, satte ner foten och började bygga upp ett bättre liv – utan alkohol.

”Våldet förekommer året om”

Sedan 2016 har Robert engagerat sig i IOGT-NTO i Vännäs. Genom föreläsningar vill han belysa problemet och vill att alla barn ska känna trygghet och ha rätt till en vit jul.

– Om jag skulle titta på mig själv när jag föreläser skulle jag inte förstå hur den personen klarat av det här. Därför tänker jag att om jag tog mig ur det här kan nästan vem som helst göra det.

I mitten av december föreläste han och flera andra organisationer om våld i nära relationer samt alkohol i juletider. Med på föreläsningen fanns bland annat Umeå stadsmissions kvinnojour som menar att våldet förekommer vare sig det är alkohol inblandat eller ej.

– Våldet förekommer året om, varje dag på året, säger Elizabeth Waara vid stadsmissionens kvinnojour.

I klippet berättar Robert om alkohol kring jul och vad man som barn kan göra.

SVT rapporterade · Alkohol eller inte under julen? Vad tycker du?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer