Kenneth Sjöström fångade en björnhona med fyra ungar på bild med sin åtelkamera i Bjurholms kommun – det är extremt ovanligt att en hona kan föda så många ungar. Foto: Privat

Han fångade fyra ungar och björnhona på samma bild

Uppdaterad
Publicerad

När jägaren Kenneth Sjöström i Mjösjöby i Bjurholms kommun skulle titta på bilderna från sin åtelkamera trodde han knappt sina ögon. Där syntes något extremt ovanligt: En björnhona – och fyra ungar.

– Det var en smärre chock, säger Kenneth till SVT.

– Enligt experter kan bara 4-5 procent av björnhonorna föda mer än tre ungar. Här var det fyra små björnungar och björnhonan på samma bild, fortsätter Kenneth.

Området runt Mjösjöby är ett björnrikt område och knappt två timmar efter att han tittade på bilderna såg han en ny björnhona med två små ungar på samma plats.

Det hela utspelade sig i september i år och sedan dess har bilderna spridit sig när flera medier publicerat dem.

– Reaktionen på bilderna har blivit stor. Folk från hela landet har hört av sig  och vill veta mer om björnbilderna. En del tror att det var två honor med två björnungar var, men så var det inte, säger Kenneth.

Hör Kenneth berätta om de unika björnbilderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.