Felix Wedman tävlar med mackan ”skogstokig” Foto: Pressbild

Felix gör en av de godaste mackorna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Åtta finalister gör under torsdagen upp om vem som gör den godaste mackan i landet. En av finalisterna är Felix Wedman, från Nordmaling. I hans macka finns bland annat granskott och lingon.

Felix Wedman är till vardags kökschef på Nya konditoriet i Umeå. Han tävlar i mack-SM med mackan ”skogstokig”

– Allt i mackan är taget från naturen. Det är en gammal hederlig traditionsmacka utan konstigheter, säger Felix Wedman.

”Ska vara en rolig macka”

De tävlande ska under finalen göra 20 mackor på 45 minuter. Allt utom brödet ska skapas från grunden. Juryn som utser vinnaren kommer att titta på utseendet och smaken. De kommer även att titta på den ekonomiska delen och hur nyskapande mackorna är.

– Det gäller att leverera så snabbt som möjligt. Det krävs också att man sticker ut lite, gör sin egen smak och har en rolig macka, säger Felix Wedman.

Vinnaren i mack-SM blev Sandra Lindbom från Västerås. Hon vann med mackan ”Local hero”. Mackan var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon.

Här hittar du recepten till alla finalisternas mackor.

Finalisterna i Mack-SM

Emma Olofsson Persson, 24 år, från Kristianstad. Tävlar med mackan ”Åhusklämman”

Maria Nyström, 25 år, från Stockholm. Tävlar med mackan ”DuraBilly”

Felix Wedman, 25 år, från Nordmaling. Tävlar med mackan ”Skogstokig”

Tomas Persson, 45 år, från Norrtälje. Tävlar med mackan ”Hickory-drömmar”

Jeanette Stegman, 46 år, från Helsingborg. Tävlar med mackan ”Dansk klassiker 2.0”.

Kajsa Brant, 26 år, från Jönköping. Tävlar med mackan ”Beetbox”.

Erica Andersson, 35 år, från Ystad. Tävlar med mackan ”Till havs”.

Sandra Lindbom, 35 år, från Enköping. Tävlar med mackan ”Local Hero”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.