Efter att björnen levt rövare har Torgny Berglund satt upp elstängsel. Foto: Torgny Berglund/PrivatVisa alla (7)
Visa alla (7)

Han stängslar av bikuporna – vill stoppa björnen

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har tretton bikupor blivit vandaliserade av björn och yrkesbiodlare Torgny Berglund tror att det är samma förövare.

Många är fascinerade och uppskrämda av björnen, men för en del kan den också innebära en stor förlust ekonomisk förlust. En av dem är yrkesbiodlare Torgny Berglund som har över hundra bisamhällen i Västerbotten. Flera gånger i år har han fått erfara vad en hungrig björn kan göra.

– Den har fullkomligt förintat 13 av mina bikupor, säger Torgny Berglund och fortsätter:

– Det är klart att det inte blir billigt. Med varje bikupa förlorar jag 5000 kronor plus den skördeförlust det innebär att jag inte kan sälja honungen. Det börjar kännas på nu.

Satt upp elstängsel

När flera bikupor i trakterna kring Strömbäck söder om Umeå blivit förstörda bestämde sig Torgny Berglund för att testa något nytt för att sätta stopp.

– Jag har satt upp elstängsel på två ställen och hittills verkar det mota bort den. Man kan se att den försökt gräva sig under stängslet, men det går ju inte.

Hörde hur det brakade

Elstängsel är också ganska kostsamt och han säger att han inte kan sätta upp 13 stycken bara för att göra sig helt säker från björnen. Istället har Torgny valt ut de ställen där han vet att den varit förut och även om man alltid ska vara vaksam, tror han inte att just den här björnen är särskilt farlig för människor.

– Den verkar ju kunna lukta sig till biodlingar, men den verkar inte vara så modig. Jag satt ute en kväll i bilen och hörde hur det brakade i skogen, men den försvann när den märkte att det var människor i närheten. När björnen var i mina odlingar i Strömbäck var det ingen boende som hade hört eller sett något.

Tjuter öronbedövande högt

Senast ett av Torgny Berglunds bisamhällen blev förstörda var i slutet av förra helgen. Där hade han försökt med en annan metod än elstängsel, men förgäves.

– Jag hade satt upp tre björnskrämmor med rörelsevakt som tjuter öronbedövande högt. Det brydde den sig inte om utan åt upp ytterligare ett bisamhälle. Då fick jag sätta upp ett elstängsel där också och sen dess har jag inte upptäckt några spår.

Biodlare kan få en viss ersättning från viltskadefonden när en björn förstört kuporna, men hur mycket beror också på hur många andra djur som råkat ut för rovdjur det året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer