Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Karin Lundbäck om varför hon handlar redan före åtta på morgonen. Foto: SVT

Här får folk i riskgrupper handla före alla andra

Uppdaterad
Publicerad
Flera butiker satsar på att ha utökad öppettid, oftast före ordinarie tid för sjuka och äldre.
– Det är förstås inte alla som uppskattar att kliva upp i ottan, men vi har bedömt det som en tid då det är minst risk att en massa andra går i butiken, säger Elias Haglund Persson, som driver en av dagligvarubutikerna i Nordmaling.

Ett trettiotal kunder som tillhör någon riskgrupp passar på att handla före klockan åtta på morgonen i Nordmaling. Flera uttrycker tacksamhet över att inte behöva trängas med folk. Trots att vissa aktörer ordnar med hemkörning går de äldre gärna och handlar själva, för att komma ut, för att se lite människor.

Handlaren ser det som en utmaning att få folk att inte komma för nära varann. Många vill passa på att prata lite, affären är också en träffpunkt.

– Vi desinficerar kundvagnar, korgar och terminaler och manar folk att inte stå för nära varann, säger Elias Haglund Persson som tar på sig plasthandskar inför dagens pass vid Coop i Nordmaling.

Skyddsglas och markeringar i golvet

Fler åtgärder är på väg. Inom kort kommer även denna butik få en genomskinlig skiva som gör att personalen hamnar på andra sidan i kassorna. Även markeringar om hur kunder bör stå i kön ses över.

Många andra butiker åtgärdar och sätter upp skyddsglas, delar ut handskar och visar vägen för kunder var de bör så i kön för att inte komma för nära.

Viss butiker tillhandahåller handskar för självscanning. Foto: SVT
Allt fler butiker sätter upp plastskärmar som avskärmar personalen. Foto: SVT
Allt fler butiker manar sina kunder att hålla avstånd på 1-2 meter. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet