Mamma Maria och pappa Linus tillsammans med sin nyfödde son, till vänster syns vägen förbi Sundlingska gården där bebisen föddes. Foto: SVT/Privat

Hann inte till BB – fick föda barnet i tio minusgrader

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på morgonen fick Maria Hägglund från Vindeln allt tätare känningar – barnet var på gång. Hon och sambon Linus Lundström packade bilen och körde mot BB. I bilen gick vattnet, de fick tvärstanna och förlösa barnet på egen hand.

– Jag hann inte tänka så mycket, utom att det var väldigt kallt, minus tio. Dagen efter var det 30 minusgrader – tur att det inte blev då!, säger pappan och skrattar.

Under bilfärden gick vattnet och de fick stanna vid Sundlingska gården i Tavelsjö utanför Umeå. Linus vred upp värmen i bilen och gjorde i ordning två säten där Maria fick ligga. De ringde förlossningen och 112 men de hann inte dit i tid – utan fick vara stöd över telefon.

– Jag fick balansera telefonen medan jag tog emot vår lilla kille. Det är klart att man var lite nervös men jag tänkte att det var onödigt att stressa upp sig. 

Barnet kom på en timme: ”Har hört att andra barnet ska gå fortare”

De första värkarna fick Maria Hägglund hemma i Vindeln vid 06:20-tiden under måndagen och bara en timme senare tog pappan emot barnet i bilen.

– Det här är vårt andra barn och man har hört att det ska gå fortare men det här hade vi aldrig kunnat vänta oss, säger Linus.

Drygt tio minuter efter förlossningen svängde ambulansen in på parkeringen. De nyblivna föräldrarna följde med till BB och klippte navelsträngen och övernattade. Hela familjen mår bra efter den spännande förlossningen, nu klurar de på namn till pojken.

– Vi har skämtat om att döpa honom till P-G Gyllenhammar efter Volvos gamla VD, passande då sonen är född i bilen. Men det hade varit kul med ett namn som har koppling till Tavelsjö, avslutar den stolta pappan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.