Här flyttas renarna från Holmön till fastlandet – med färja

Uppdaterad
Publicerad

Renar från Rans sameby har befunnit sig på Holmön utanför Umeå i vinter. Nu ska renarna tillbaka till fastlandet – med färjan.

– Helst av allt ville vi ju ta isvägen men nu fick vi lösa det på det här sättet istället, säger Johan Andersson som är renskötare i Rans sameby.

Se i klippet när renarna lastas på lastbilen för att transporteras med färjan.

Varje vinter flyttar man renhjordarna för att låta dem beta på olika ställen, för att inte göra för stora avtryck på varje plats. Den här vintern har renar från Rans sameby befunnit sig på Holmön. Men nu ska renarna tillbaka mot fjällen igen.

För två veckor sedan kunde man föra över en del av renarna till fots över havet. Men redan dagen efter var isen borta.

Åkte skidor med renarna som förr i tiden

Färden mellan ön och fastlandet är en resa som ligger varmt om hjärtat för Johan Andersson – då hans släktingar gjort samma resa för över hundra år sedan.

– Min farfars far var här på Holmön i början på 1900-talet, men då hade de ju inga skotrar eller färja. Då skidade de över med renarna, säger han.

Se när renarna lastas för att hinna med färjan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.