I Jörn använder man kultur för att stoppa trenden med den minskade befolkningen. Foto: SVT.

Här använder man kulturen för att öka befolkningen

Publicerad

På 50 år har befolkningen i Jörn minskat till hälften. Nu tar jörnsborna kulturen till hjälp för att vända trenden.

I det nyöppnade centrumhuset övar Gunnel Flinta inför den stundande kulturdagen på lördag. Klös dej fast i Jörn, heter både låten och den lokalrevy som Jörns revysällskap sätter upp.

Lördag den 18 november visas ett smakprov ur den kommande föreställningen – ett inslag i en välfylld kulturdag som räcker hela dagen. Lokalrevyns titelsång passar bra in på det kulturprojekt som är sammanhållande för den kommande kulturdagen.

Projektet drivs av berättarföreningen i Skellefteå, som får stöd av statens kulturråd. Mottot är kultur för, av och med jörnsborna själva.

Ödsligt utan nyanlända

– Dans, sång, konst, berättande, skrivande och revy – det finns många sätt att uttrycka sig på, och projektet gör att folk träffas och får lust att göra saker tillsammans, säger revyskådespelaren Gunnel Flinta.

För 50 år sedan bodde här 1 500 människor – nu är det bara hälften så många. Och utan asylsökande och nyanlända vore samhället ännu ödsligare.

– Sedan kulturprojektet kom igång händer bra saker hela tiden. Även de som är nyanlända och inte förstår språket kan vara med, säger Ann-Mari Burström, integrationsassistent på migrationsverkets mötesplats i Jörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.