Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när läkarteamet, med hjälp av en robot, sätter åtta skruvar i Elin Larssons rygg. Foto: SVT/Fråga doktorn

Här används nya operationsroboten – rättar läkaren

Uppdaterad
Publicerad

En ny robot hjälper läkare att navigera vid operationer av ryggen, och medverkar till att skruvar och stag får rätt placering. Den första kliniken i Norden att använda sig av den här tekniken i verkligheten är ryggsektionen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.   
– Vi eliminerar den mänskliga faktorn i genomförandet av operationen, säger Lukas Bobinski, överläkare ryggsektion ortopeden, Norrlands universitetssjukhus.

Felsatta skruvar är bland de vanligaste felen vid ryggkirurgi, något som kan leda till smärta hos patienten. För att göra komplicerade ryggoperationer säkrare har en navigationsrobot installerats på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Navigationsroboten kan inte garantera att skruvar hamnar rätt, men överläkaren Lukas Bobinski menar att den underlättar vid svåra operationer:

– Den största nyttan med att använda roboten är i de mest komplexa ryggoperationerna där ryggen är deformerad. Eller när man måste omoperera patienter och det nästan inte finns någon anatomi, säger han.

Elin Larsson var den andra patienten som opererades med hjälp av roboten på Norrlands universitetssjukhus. Hon var med om en bilolycka där hon skadade en kota i ryggen och har därför implanterat flera skruvar i ryggen. 

– Det känns att jag har något där, men det känns bra. Jag känner mig rakare och kan andas lättare, säger Elin Larsson.  

Se när läkarteamet opererar in åtta skruvar i Elins rygg i klippet ovan. 

Fråga doktorn – måndagar klockan 18:45 i SVT1 eller när du vill på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer